Radius Digital Video Gallery

Dorin Pitigoi

Radius lansează VideoVision Telecast, sistem de înregistrare si redare la calitate de BetacamSP pentru QuickTime, ce oferă audio digital si suport pentru timecode.

Odată cu aparitia arhitecturii QuickTime, multi producători de hardware au realizat potentialul si dezvoltarea ce o va căpăta domeniul numit desktop video. Radius, unul din pionierii acestei industrii, aduce QuickTime-ul în domeniul prelucrării video profesionale prin lansarea noului produs VideoVision Telecast, ce se adaugă deja consacratelor VideoVision Studio si PowerSpigot AV.

VV Telecast este rezultatul unei conceptii modulare creată cu câtiva ani în urmă. Prima cartelă din această serie a apărut în 1992, se numea VideoVision si era de un real folos celor care creau prezentări multimedia ce înglobau filmulete QuickTime. Această cartelă avea doi conectori neutilizati R-Bus si H-Bus. La jumătatea lui 1993 apărea VideoVision Studio, un VideoVision care avea montată în conectorul R-Bus un compresor JPEG. VV Studio este considerată si la ora actuală cea mai bună solutie QuickTime pentru productie video semiprofesională, fiind nominalizată la începutul acestui an pentru MacUser Eddy Award pentru "Best New Desktop Video Product". În sfârsit, la sfârsitul lui ianuarie 1995 este lansat VV Telecast. Sistemul este compus din încă o cartelă NuBus numită Telecast ce dispune si ea de un conector H-Bus. Astfel cele două cartele comunică direct prin H-Bus-urile legate de către o cartelă de interconectare numită VideoLink. Dar cea mai mare modificare este prezenta interfetei externe Telecast AV, având dimensiunea de 19" si putând fi montată într-un turn de studio. În partea din fata a interfetei se disting leduri ce arată starea interfetei: standardul video utilizat, formatele de intrare/iesire audio/video, frecventa si nivelul audio. În spate se găsesc toti conectori necesari conectării acesteia la echipamentele de studio ca VTR-uri, DAT-uri, CD-uri, monitoare etc. Software-ul inclus în configuratia sistemului este Adobe Premiere 4.0 si VideoFusion 1.6 (regăsite si în configuratia VV Studio 2.0), precum si noul produs RadiusEdit.

Video

Standardele video suportate sunt PAL, NTSC si SECAM. Rezolutia cadrelor digitizate este la 60Hz de 640*480 pixeli si la 50Hz de 768*576 pixeli, iar frecventa acestora este pentru PAL la 50Hz de 25 fps, 50 câmpuri si pentru NTSC la 60Hz de 29.97 fps, 60 câmpuri. Ca si la VV Studio metoda de compresie este Motion JPEG cu compresie adaptivă minimă de 3:1 (fată de 5:1 la VV Studio) si maximă de 50:1, în timp ce ratele de transfer ale datelor variază între 500KB/sec si 9MB/sec. Compresia adaptivă, dacă este folosită, variază rata de compresie pentru a mentine fixă rata specificată de transfer a datelor. O altă posibilitate a sistemului este interpolarea hardware care duce la micsorarea mărimii imaginilor digitizate, dar si a calitătii, motiv pentru care nu este recomandată selectarea acestei optiuni, dacă factorul calitate este important. Convertorul anolog-digital este de 10 bit, iar cel digital-anolog de 8 bit. Formatul intern al pixelilor este 4:4:4 (R:G:B), 3*8 biti, sistemul dispunând de matrici de conversie între RGB si YUV. Telecast scoate pentru NTSC mai mult de 450 linii, iar pentru PAL mai mult de 550 linii. Calitatea compresiei folosite este deosebită, cu pierderi si artifacturi minime. Deasemenea, sistemul este în conformitate cu specificatiile standardelor internationale referitoare la calitatea de "broadcast" a semnalului video. Interfata externă Telecast AV asigură conectarea echipamentelor de studio la VV Telecast. Interfata dispune la intrare de conectori BNC pentru formatele component video RGB si YUV (selectabil prin software), MiniDin-8 pentru S-Video si BNC pentru composite video. Aceleasi formate se regăsesc si la iesire, dar cu conectorii pentru RGB si YUV separati. Pe lângă conectorii video, la intrări/iesiri se găsesc si conectori BNC pentru Sync. Prezenta conectorilor pentru video composite asigură compatibilitatea sistemului cu standardele uzuale ca U-Matic sau VHS. Frecventele de intrare ale semnalului video sunt 12.27Mhz pentru NTSC si 14.75Mhz pentru PAL/SECAM.

Audio

Componenta audio a sistemului a fost deasemenea modificată. Dacă VV Studio lucrează cu o rată de 22khz pe 8 bit, stereo, VV Telecast dispune de 11 rate (incluzând ratele de tip pull-up si pull-down, utilizate la transferul Telecine Film-to-Tape) cuprinse între 22kHz si 48kHz pe 16 bit, stereo cu 4 canale. Convertorul analog-digital este de 20 bit. Pentru audio, interfata Telecast AV dispune de 2 conectori XLR balansati la intrare, si de 4 la iesire, iar pentru echipamente audio digitale, cum ar fi un DAT sau un CD, se folosesc intrările/iesirile AES/EBU si S/PDIF. Folosirea echipamentelor digitale elimină degradarea semnalului audio prin conversiile analog-digitale si viceversa. De retinut că iesirile analogice sunt active simultan cu cele digitale. Telecast realizează sincronizarea semnalului audio cu cel video la intrări/ iesiri, asigurând corelarea acestora în intervale de timp practic nelimitate, iar un chip ASRC (Asynchronous Sample Rate Conversion) converteste în timp real ratele audio în cazul transferurilor digital-analog si digital-digital. Rezultatul este un semnal audio de calitate.

Integrare

O posibilitate deosebită a sistemului este capacitatea de a fi controlat de orice dispozitiv de editare (cum este de ex. un comutator video), ca un VTR normal, prin intermediul intefetei GPI (General Purpose Interface). Astfel un hard-disk atasat Mac-ului devine o sursă de video aditională, calitatea non-liniară a sistemului Telecast fiind mentinută fară nici o pierdere. Această facilitate permite, ca de exemplu într-un studio de televiziune, diferite elemente grafice create si stocate pe Mac, să fie inserate în emisie. O altă posibilitate este controlul unui VTR prin portul serial RS-422 aflat pe Macintosh. Au fost testate pentru acest sistem o serie de echipamente video ca Sony BetacamSP VTR seriile UVW, BVW si PVW, deck-urile S-VHS si Hi-8 JVC seria BRS, Sony seria EVO, precum si camere video Sony si JVC. Telecast îsi poate sincroniza semnalul video cu alte echipamnete printr-un sincronizator extern, dar si prin sincronizatorul său intern. Sistemul oferă posibilitate completă de "genlock", ambele faze, H-Phase si SC-Phase, pentru o imagine video rezultată în urma mixării, curată si stabilă. De asemenea poate citi, scrie si regenera SMPTE (Society of Motion Picture and Television Engineers) LTC (longitudinal time code) si VITC (vertical time code), standardul industrial pentru time-code, atât video cât si audio, folosit în editare. Aceasta permite crearea de liste EDL (edit decision list), ce se utilizează cu alte sisteme de editare profesionale.

Software

Sistemul este compatibil cu standardul QuickTime 2.0, astfel că teoretic utilizatorul dispune de câteva sute de aplicatii de editare video si audio, animatie 3D si 2D, efecte speciale, compozitie de imagine. Pe lângă Premiere 4.0 si VideoFusion 1.6, Radius a inclus un nou pachet software numit RadiusEdit. Acesta are câteva facilitati deosebite, neregăsite în alte programe. Programul este în esentă un editor video, cu o interfată profesională usor de utilizat, ce beneficiază de un sistem deosebit de generare a titlurilor, tranzitii si efecte speciale. Se remarcă tehnologia Do-It-Once™, ce măreste productivitatea, asigurând în acelasi timp acuratete si consistentă în implementarea efectelor create de utilizator. Astfel orice efect poate fi salvat si reutilizat în diferite contexte, eliminând recrearea în cazul aplicării de mai multe ori a acestuia. La fel, QuickRender™, ce face un compromis între calitatea imaginii si viteza de creare a imaginilor, oferă utilizatorului versiuni de vizulizare (draft) a filmelor în timp util.

Adobe Premiere este un unul din cele mai apreciate pachete software de editare video, oferind o interfată non-liniară puternică. Programul dispune de 99 de piste video si audio, o arhitectură deschisă de efecte (formatul Plug-in utilizat si la Photoshop) si tranzitii, generare de titluri, generare de EDL si multe altele. VideoFusion este un pachet software ce permite adăugarea de efecte profesionale post-productie.

În plus Telecast include două utilitare: ProVTR pentru controlul echipamnetelor prin RS-422 si DiskExpress II pentru întretinerea si optimizarea dispozitivului de stocare.

Cerinte

Cea mai mare problemă, care a dus la decalarea lansării acestui sistem pe piată, a fost cipul BART care controlează arhitectura NuBus a Mac-urilor. Vitezele mici obtinute între cartelele NuBus si alte componente ale computerului pe modelele din seria 7100 fac imposibilă folosirea chiar si a lui VV Studio, nemaivorbind de VV Telecast. Computerele recomandate pentru VV Telecast sunt PowerMac 8100 la toate cele trei frecvente 80, 100 si 110Mhz, PowerMac 9150 la 80 si 120 Mhz si Qudra 840AV, 950. Deasemenea este recomandată folosirea unui dispozitiv de stocare foarte rapid si mare pentru a asigura transferul eficient de date între componentele sistemului. Radius oferă o solutie prin StudioArray, un array de 4 GB controlat de o cartelă SCSI-2 de tip Fast & Wide. Performantele acestui array sunt impresionante. Compus din două discuri Seagate ST12550WD Barracuda II (unul din cele mai folosite discuri în domeniul audio-video pe computer), are un timp de acces de 4.25ms, o rată de transfer de 11.5MB/sec (6.5MB/sec rată sustinută pentru QuickTime), fiind o alegere optimă pentru Telecast. Trei astfel de array-uri pot fi atasate unui Mac, pentru un total de aproximativ 42 de minute de video digitizat la rată de compresie de 5:1 si audio la calitate de CD pe patru piste.

Concluzii

Cele 4 atuuri ale sistemului VV Telecast sunt pretul, caliatatea video si audio, integrarea cu echipamentele profesionale si compatibilitatea cu QuickTime. Studiourile profesionale au nevoie de solutii, iar pentru performantele sale VV Telecast reprezintă o optiune importantă pentru ele. Continuând traditia lui VV Studio, VV Telecast oferă utilizatorului libertatea în creare, flexibilitate si compatibilitate, fără a sacrifica calitatea si rezultatul final. Ceilalti producători de astfel de sisteme video digitale ca Avid, ImMIX, Data Translation, Truevision si altii, au acum un nou concurent, superior în special din punctul de vedere al raportului pret/performantă, dar si al facilitătilor si deschiderii sale. Utilizatorii unui sistem configurat pentru Telecast, vor plăti mai putin decât se asteaptă în mod traditional pentru un sistem cu astfel de capacităti. Pentru aceia care nu lucreză cu echipamente BetacamSP, dar doresc un sistem de prelucrare video performant, Radius oferă VV Studio. Pentru posesorii de PowerMac-uri AV cea mai bună optiune pentru slotul DAV al acestora rămâne SpigotPower AV, care din această lună va deveni Pro, incluzând noi facilităti, desi solutia nu este recomandată pentru domeniul profesional. Faptul că Radius va fabrica clone Macintosh va duce neândoielnic la crearea unei statii de lucru specializate pentru VV Telecast, bazată pe arhitectura PCI, iar pentru formatele de intrare/iesire ale interfetei, adăugarea în viitor a formatului video digital D1 va fi o optiune interesantă pentru acest sistem.


(C) Copyright Computer Press Agora