Post

Tranziția este un proces dificil. Poate de aceea, pentru mascarea dificultăților, beneficiem de un concept vag: conceptul de post tranziție. Acum un an, visele legate de tranziție păreau că se materializează. N-a spus nimeni că va fi ușor. Se pare însă că este greu și trăim mai mult zile de post decât tranziție vizibilă pentru toată lumea. Dar să fim optimiști. Oricum „omul sărac cu gândul se îmbogățește, căci trăiește doar cu speranța“, cum scria pe o carte de bridge, cumpărată de mine la un anticariat în vremurile de tristă amintire, când – printre alte măsuri „geniale“ – s-a interzis și bridge-ul. Acele vremuri au apus... Sau poate nu întru-totul?

Problema dosarelor ar putea fi interesantă și pentru cei din lumea calculatoarelor și comunicațiilor. Lucrurile sunt simple: într-o societate democratică, nimeni – fie instituție organism sau persoană particular㠖 nu are dreptul să strângă și să păstreze date referitoare la un cetățean, fără hotărâre judecătorească. În plus, datele furnizate de cetățeni pot fi folosite doar în scopul în care au fost furnizate și orice cetățean trebuie să aibă acces la datele păstrate despre el, ca să le poată modifica dacă este necesar. Este simplu. Se pare totuși că nu este încă.

Datele sunt prețioase. Într-un timp previzibil, se vor comercializa și la noi baze de date cu adrese, numere de telefon sau chiar adrese e-mail. Datele sunt valoroase pentru marketing. Dar nu este indiferent nici dacă firmele de asigurări dispun de bazele de date de la spitale și refuză asigurarea pentru unii sau măresc primele de asigurări. Implicațiile sunt diverse și o legislație modern㠖 care să tratează și probleme referitoare la culegerea, prelucrarea și distribuirea datelor – ar preîntâmpina multe abuzuri. Poate comisiile create în cadrul CNI vor primi, în fine, atenția meritată iar propunerile lor vor fi analizate de cei plătiți din bani publici să o facă.

Dacă tot este vorba de legislație modernă, trebuie să amintesc că, alaltăieri, am avut ocazia să stau la coadă la Consulatul Germaniei de la Sibiu – pentru o simplă viză necesară participării la o conferință organizată de Sun Microsystems la Berlin. Am stat trei ore la poartă, la minus zece grade, alături de doi colegi de la universitate. Pot să afirm că există condiții degradante pentru cineva care dorește viză. Nu-mi vine să cred că universitarii sau oamenii de afaceri germani sunt ținuți iarna, ore în șir, la porțile instituțiilor noastre similare din Germania. În asemenea momente, integrarea europeană pare un film de anticipație de pe un canal TV de adormit lumea. Pare o problemă puțin importantă și, cred eu, rezolvabilă. Parcă am citit cândva povești despre circulația liberă a persoanelor și ideilor. Sau greșesc? Era oare vorba doar de anumite persoane și anumite idei?

Ar trebui acum să amintesc ceva despre învățământ. Dar... mai bine citiți articolul doamnei profesor Irina Athanasiu, de la Universitatea Politehnica București, despre probleme care ar trebui să fie importante pentru toți. Dar, poate este prea frig.

N-aș vrea să credeți că toate lucrurile merg rău. Dimpotrivă. Există totdeauna semne bune, care ne mențin speranțele. Un e-mail primit recent ne invită să vedem pe 18 noiembrie „un server la Slobozia pe care urmează să-l folosească toate instituțiile de acolo. În momentul de față, este full cu informații : începând de la informații despre autoritățile locale, despre cine care și cum dă autorizații, ce ai nevoie pentru a le obține, Camera de Comerț cu baza de date a firmelor (completă), până la băncile din Slobozia cu ce oferă ele, la programul audiențelor la Poliție și ce ai nevoie ca să-ți scoți buletin, la stațiunile din Ialomița și ce prețuri au la hoteluri, la mică publicitate, la partidele politice și platformele lor, la ce animale ai voie să vânezi și în ce perioade și multe altele“. Mesajul primit de la domnul Constantin Teodorescu, FLEX Consulting Brăila, pare să anunțe o schimbare în bine. Sper să primim cât mai multe asemenea mesaje și să-i putem felicita pe cei care realizează efectiv lucruri utile de interes general. Acum trebuie să-i remarc pe colegii de la DNT Cluj,(http://www.dntcj.ro/) care în acest moment conduc în Romanian TOP 100, realizat de NetSoft din Tg.Mureș. Competiția este un lucru bun și câștigătorii merită felicitări.

Sper ca postul să nu fie prea lung. Crăciunul nu mai este așa de departe..


BYTE România - decembrie 1997


(C) Copyright Computer Press Agora