Calculus

Pietrele își au istoria lor, rolul lor diferit în timp. După Mircea Eliade, piatra fixează locul. Istoricii științei spun că era folosită la calcule. Azi, poate doar cei foarte tineri folosesc pietricele pentru a ușura calculul, dar limba a păstrat practica străveche. Acum calculatorul ar trebui să ne ajute în rezolvarea problemelor. De probleme nu ducem lipsă. Un ambasador mai glumeț afirma, conform unei relatări din Monitorul (www.monitorul.ro/arhiva/31_Ian_1998/) că românii „trebuie să-și reinventeze țara”. Are perfectă dreptate, orice om, inclusiv domnul ambasador, trebuie să-și reinventeze țara în fiecare clipă. Între trecut și viitor ne este dată șansa de a inventa. Și răspunderea pentru ceea ce am făcut și ceea ce nu.

Ne poate fi de ajutor, câteodată, exemplul unor personalități remarcabile. Surprinzător, persoanele care au contribuit la nașterea și dezvoltarea informaticii în România sunt foarte rar amintite. Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la moartea academicianului Grigore Moisil, eminent matematician, care poate fi considerat și fondatorul informaticii de la noi. Sunt câteva licee care îi poartă numele, dar activitatea lui nu este prezentată așa cum ar merita. O căutare pe Web ne întoarce pagini din Japonia și paginile liceelor menționate. Festivismul exagerat și de prost gust promovat de politicienii zilei ar trebui poate civilizat. Ar trebui cultivată amintirea unor personalități care au contribuit la gândirea universală și nu a unor actori de moment ai unor evenimente deseori cu urmări tragice. Nu trebuie să uităm că în condițiile dificile ale izolării, s-au realizat echipamente de calcul și programe, s-au format specialiști (nu băieții cu ochi albaștrii și costum gri-fier) apreciați pentru profesionalismul lor, din păcate mai mult în alte colțuri de lume. Au existat oameni care au făcut primele sisteme de la noi, CIFA de la București, MECIPT de la Timișoara sau DACIC de la Cluj și aceste școli, formate în jurul nucleelor de cercetare din localitățile amintite, există și astăzi. Oricum, din paginile lor aflăm prea puțin despre începuturi (despre Grigore Moisil putem afla în: „Un om ca oricare altul”, Viorica Moisil, Ed. Albatros, 1979). Despre Ministerul Educației Naționale nu merită să spunem ceva. Cine vizitează paginile amintitei instituții (www.edu.ro) crede că este o glumă proastă făcută de un elev repetent. Informații despre programe, burse, strategia promovată, nu există. Ce să mai vorbim de informații despre tradiția și personalitățile învățământului. Este pagina unei instituții publice și arată modul în care este privit contribuabilul de către administrație. Nu trebuie reinventat, trebuie făcut decent, de către oameni care știu și sunt plătiți pentru ceea ce știu și fac. Acești oameni există și oricine poate vedea zeci de mii de pagini frumoase, realizate deja la noi, în alte locuri.

Schimbările sunt necesare, nu numai la noi, ci pretutindeni în lume. Este o provocare lansată de dezvoltarea în ritm rapid a industriei de TI și comunicații. În scurt timp, vom avea calculatoare perisabile, cu termen de valabilitate specificat pe cutie. O actualizare a configurației nu va mai avea sens, va fi mult mai ieftin să luăm un sistem nou, mai performant. Va fi un șoc pentru utilizatori, dar și pentru firmele de specialitate care vor trebui să-și modifice strategiile de piață. Cei care iau decizii vor trebui să se asigure că informațiile pentru suportul deciziilor sunt permanent corecte. Sper ca BYTE România să fie una din sursele preferate de informații actuale și de încredere pentru cei care iau decizii privind domeniul IT sau lucrează în domeniu. Cover Story, din acest număr tratează problemele schimbării. În Lab Report sunt prezentate soluții soft pentru lucrul în echipă și discurile noi, care vor duce la revoluționarea tehnologiilor de stocare. Puteți citi și despre Salient și AGER, rezultatele lor și strategia pentru perioada următoare. Articolul despre noul Internet vă oferă informații despre evoluția tehnologiilor de comunicație și rolul cercetării academice. Mă întreb dacă vor avea oare profesorii noștri universitari salarii de general, sau doar un antrenor de fotbal (cu rezultate meritorii) poate primi salariul unui general de brigada? Ce se dorește, care sunt de fapt valorile?

Dar nu-i nimic pierdut. La Cupa Mondială vor avea de câștigat și firmele de calculatoare care oferă suportul tehnic (http://www.france98.com/), firme ca HP, Sybase, EDS sau France Telecom, care aplică de fapt rezultatele cercetărilor proprii, dar și a celor academice. Conlucrarea este o necesitate.

Pietrele fixează locul, calculatoarele facilitează accesul la informații, de fapt la cunoștințele necesare momentului. Fără pietre și calculatoare, reinventarea, adaptarea soluțiilor viabile în lumea în schimbare, nu mai este posibilă.


BYTE România - februarie 1998


(C) Copyright Computer Press Agora