Gol, flămînd și ud

Un cookie atașat la unul din mail-urile pe care le parcurg zilnic – picătură de viu într-un noian de maculatur㠖 formula următoarea sentință:

„Cînd ne naștem, sîntem goi, flămînzi și uzi. Apoi, lucrurile se înrăutățesc.”

Nu neapărat sînt pe aceeași poziție optimistă în ceea ce privește devenirea și viitorul, dar n-am să uit vorba și nu mi-am putut opri zîmbetul. (Cum mi s-a mai întîmplat la puțină vreme după aceea, parcurgînd un alt e-mail terminat cu un cookie – care îmi plac, ei da, atît de mult: „Nu, nu am avut relații cu femeia aceea, d-na Lewinsky!”).

Odată cu 1 ianuarie 1998, s-a născut un viitor nou pentru telecomunicațiile europene. Acordul comunitar referitor la abrogarea monopolului de stat relativ la prestarea de servicii telefonice (și liberalizarea telecomunicațiilor) a intrat în vigoare. Primele semne nu arată de loc a revoluție: nu s-a schimbat nimic semnificativ, încă, deși data aceasta era anunțată, așteptată și temută. Trîmbițată ca o schimbare radicală și majoră în soarta telecomunicațiilor, ziua sau data în sine s-ar putea să se piardă într-un anonimat perfect. Chiar dacă într-adevăr va însemna foarte mult cîndva – un sfert de veac?

Într-un splendid număr jubiliar de 25 de ani, Data Communications International încearcă o perspectivă detașată a acestor ani și marcarea evenimentelor importante – vizavi de Internet, în primul rînd.

Istoria Internetului – acum 25-30 de ani se țeseau elementele de bază. Atunci, ce va fi, nu știa nimeni… Acum, pionierii domeniului sînt încă oameni activi: profesori, cercetători, întreprinzători.

Întîmplări diverse colorează istoria neștiută de dincolo de cifre. Leonard Kleinrock și Larry Roberts – doi dintre cei care au avut contribuții decisive la fundamentarea ARPANET-ului – erau matematicieni buni. Sigur că le plăcea ce lucrau la slujbă, temele erau interesante – dar și mai mult îi tenta ideea de a-și folosi talentul pentru a cîștiga în cazinouri. Numărînd cărțile jucînd „blackjack”, au reușit să se facă remarcați și, în consecință, exilați - dar nu înainte de a fi încasat cîștiguri interesante. După care au schimbat tactica și au născocit o altă tehnică, care urma să le permită cîștiguri la ruletă. După cum relatează Katie Hafner și Matthew Lyon în volumul „Where Wizards Stay Up Late”, dedicat începuturilor Internetului, ideea lor era să construiască o mașină care să evalueze viteza discului și a bilei cît timp acestea pornesc în direcții diferite, pentru a calcula apoi poziția finală. Pentru a culege datele de care aveau nevoie, Roberts s-a dotat cu un braț fals care ascundea un microfon. El stătea lîngă ruletă în timp ce Kleinrock se așeza la celălalt capăt al mesei pentru a distrage atenția. Socoteala de acasă nu s-a potrivit întru-totul cu cea din tîrg: s-a întîmplat ca Kleinrock să înceapă să cîștige. Acest lucru a atras atenția unuia dintre supraveghetori, care a descoperit și brațul fals al lui Roberts și a dat să-l apuce. Din fericire, cei doi au reușit s-o șteargă fără să fie reținuți – și să se întoarcă la munca care a dus mai apoi la Internet.

Ce s-a întîmplat mai apoi e prins într-o formulare a lui IQ care mi se pare perfectă: „parcă cineva a apăsat pe Fast Forward și a uitat să ridice degetul.”

Un Fast Forward care se mută în zone poate surprinzătoare.

Pînă la finele lunii martie, încă se pot face înscrieri la http://www.jrsummit.net. Copiii care au o idee pentru care cred că merită să se bat㠖 și e vorba, mai în glumă, mai în serios, de soarta omenirii și de ceea ce se poate face pentru ca cetățenii de mîine să trăiască într-o lume mai bun㠖 se pot înscrie la o preselecție care să ducă apoi la o întîlnire la vîrf.

Precedentul există deja: prima întîlnire la vîrf a copiilor, Junior Summit, s-a întîmplat în 1995, la Tokio. Timp de patru zile, 41 de copii din 12 țări s-au străduit să exploreze unele dintre cele mai arzătoare probleme ale lumii: mediu, pace, comunicații globale. Succesul a fost răsunător. Anul acesta, la a doua ediție, de astă dată în organizarea MIT, copii între 10 și 16 ani din toate țările lumii sînt invitați să participe la concursul pentru participarea la Junior Summit 2. Circa 1000 de participanți vor fi selectați pe baza modului în care pot documenta, în limba lor maternă, prin video sau fotografii, printr-o piesă muzicală sau printr-un desen, situația copiilor în comunitatea lor, cu accent deosebit asupra felului în care revoluția digitală îi afectează. Copiii care nu sînt decît puțin sau deloc expuși revoluției digitale sînt solicitați să exprime viziunea lor despre o comunitate globală.

Vremuri noi… Un coleg de-al meu, întrebat la ce vîrstă începe bătrînețea, a răspuns fără să stea pe gînduri: „Bătrînețea? La 30 de ani!”

No kidding.


BYTE România - februarie 1998


(C) Copyright Computer Press Agora