56K standardizat

V.90 este noul standard al modemurilor de 56Kbps. Pornind de la premisa că unul din capetele unei sesiuni de modem prezintă o conexiune pur digitală la rețeaua telefonică, V.90 exploatează avantajul pe care-l conferă conexiunile digitale de mare viteză.

Războiul modemurilor de 56K s-a încheiat cu un important acord ITU, convenit la 6 februarie 1998, în Geneva. Vă întrebați probabil cine a câștigat? Răspunsul e mai mult decât satisfăcător: consumatorii și furnizorii ISP.

Având în vedere că anul trecut utilizatorii aproape și-au dublat viteza de acces la Internet, acesta ar putea fi numit anul modemurilor de 56K. Cu toate acestea, cele două tehnologii de 56Kbps proprietare, X2 de la US Robotics (acum 3Com) și K56flex de la Rockwell și Lucent, au creat o confuzie și o frustrare incredibile. Veștile noi de la Geneva i-ar putea face însă pe utilizatori să nu se bucure numai de performanță, ci și de omniprezența compatibilității. Astfel, Uniunea Internațională de Telecomunicații a aprobat specificațiile tehnice pentru modemurile PCM (cunoscute și ca modemuri de 56K) și a inițiat formalitățile pentru procesul de ratificare.

Noua Recomandare, numită V.90, se așteaptă să fie folosită pe larg în aplicații care vizează Internetul și serviciile de acces on-line. Modemurile V.90 sunt proiectate pentru conexiuni care sunt digitale la unul din capete și prezintă o singură conversie digital-analogică. În funcție de calitatea liniilor telefonice, sunt posibile rate de descărcare de până la 56000 biți/secundă, transmisiile în sens invers (de la abonat spre ISP de exemplu) fiind de maxim 33600 biți/secundă.

Clienții care au modemuri de 56Kbps, bazate pe una din cele două tehnologii, vor putea achiziționa în viitorul apropiat un upgrade software pentru ca propriile dispozitive să devină compatibile cu standardul V.90. Producătorii majori de echipament pentru situri, cum ar fi Ascend, Cisco, Livingston și 3Com, vor lansa un cod nou pentru a permite porturilor ISP să fie compatibile ITU V.90. Astfel, în măsura în care din ce în ce mai mulți furnizori ISP vor desfășura cod V.90 pentru propriile porturi, utilizatorii care-și vor actualiza propriile modemuri X2 sau K56flex, pentru a rula V.90, nu vor mai fi limitați de tipul echipamentului din situl central.

Ce este tehnologia V.90

Standardele tradiționale pentru modemuri presupun faptul că ambele capete ale unei sesiuni de comunicație de tip modem prezintă o conexiune analogică la rețeaua de comutație telefonică publică. Datele sunt convertite din semnal digital în semnal analogic și invers, limitând viteza de transmisie la 33,6 Kbps. Conform teoriei lui Shanon, rata teoretică maximă a transferurilor în rețelele telefonice - considerând cea mai mică cantitate realistă de zgomot - este de 35 Kbps.

Față de acestea, tehnologia V.90 pornește de la premisa că unul din capetele unei sesiuni de modem prezintă o conexiune pur digitală la rețeaua telefonică (legătură pe care furnizorii de servicii Internet respectiv alte servicii on-line o folosesc deja pentru acces de la distanță). În acest mod, este exploatat avantajul pe care-l conferă conexiunile digitale de mare viteză.

Deoarece tehnologia V.90 vede rețeaua de comutație telefonică publică ca pe-o rețea digitală, ea este capabilă să accelereze descărcarea datelor din Internet, până la viteze de 56 Kbps. Astfel, tehnologia V.90 se diferențiază de standardele anterioare, datorită utilizării unei codificări digitale în locul unei modulări a fluxului descendent, utilizate de modemurile analogice.

Cu toate acestea, transferul de date rămâne în continuare un proces asimetric, transmisiile ascendente (majoritatea fiind comenzi de la tastatură sau mouse către situl central, ceea ce necesită o lățime de bandă mică) continuând să se desfășoare la viteze de maxim 33,6 Kbps.

Asigurând o viteză de descărcare de 56Kbps, tehnologia V.90 este ideală pentru utilizatorii Internet care descarcă pagini Web pline cu sunet și imagini sau care descarcă fișiere mari de date. Pentru a beneficia de acest avantaj al unei viteze sporite, trebuie doar să fiți conectați la un ISP care utilizează tehnologia V.90 pe liniile sale digitale.

Ultimul standard analogic

Este foarte probabil ca V.90 să rămână ultimul standard de viteză pentru modemurile analogice. Până în anul 2000, analiștii prevăd o creștere a vânzărilor de modemuri, până la o cifră de 75 de milioane de modemuri pe an, din care cea mai mare parte au s-o constituie modemurile V.90. Cu toate promisiunile existente din partea unor noi tehnologii de bandă largă, cum ar fi modemurile de cablu sau liniile digitale de abonat (DSL), mulți dintre abonați fie nu vor avea instalată infrastructura, pentru a putea beneficia de avantajele unui cablului bi-direcțional sau DSL, fie nu-și vor permite costul unui astfel de serviciu. Pentru un acces optim la Internet, modemurile V.90 vor reprezenta cea mai bună alegere.

Bibliografie

• „Modemuri de 56 Kbps” – BYTE România, martie, 1997, pagina 75;
• „56 Kbps still a gamble” – LanTimes, decembrie, 1997;
• http://www.v90.com;
• http://www.itu.int/newsroom/press/ releases/1998;
• http://www.3com.com/56k.
• „Fast connections for all” – PC Magazine, octombrie, 1997, pagina 100.


BYTE România - aprilie 1998


(C) Copyright Computer Press Agora