Ora de vară

A trecut martie, a demisionat guvernul și bugetul se mai lasă așteptat. Luna trecută mai speram să nu fie așa. Speram ca primăvara să aducă un buget rezonabil și măsuri eficiente de lansare a unei reforme reale. N-a fost să fie așa. Oricum, am mai primit cadou o oră. Am dat ceasurile înapoi. Este un lucru magic, acest joc administrativ cu timpul, care totuși nu poate fi oprit. Vestea mai tristă este că ceasurile au fost date înapoi și în alte părți ale Europei și decalajele nu s-au redus, ci cresc odată cu timpul irosit.

Am avut posibilitatea ca, în acest an, să văd cel mai important târg european de tehnologii informatice, software și comunicații, CeBIT'98 de la Hanovra. În acest număr al revistei puteți citi o prezentare a tendințelor care se manifestă în aceste domenii și puteți găsi o listă cu informații despre cele mai semnificative produse și tehnologii, distinse în acest an de revista BYTE. Am avut ocazia să văd nenumărate standuri de firme, dar și standuri ale unor țări din Europa de Est. Bulgaria a avut un asemenea stand, cu toate că economia bulgară a trecut prin momente dificile. România nu a avut un stand la CeBIT'98 și acest lucru este cel puțin semnul lipsei de înțelegere manifestată față de un domeniu declarat, totuși, de importanță strategică. Este frumoasă participarea la târguri de produse alimentare, produse industriale tradiționale, chiar și târgul de carte de la Leipzig este o ocazie lăudabilă de promovare a imaginii. Se pare însă că cei care organizează asemenea participări ignoră cu grație evoluțiile din economia mondială și necesitatea promovării produselor informatice de la noi. Există multe firme care realizează produse viabile, e drept că în mare parte pentru parteneri din străinătate. Cred însă că sprijinirea lor pentru a-și putea face cunoscut numele ar aduce beneficii tuturor. Sper că la CERF'98 București aceste instituții să fie prezente cu persoane competente și capabile să organizeze o participare la târguri internaționale și pentru firmele din România care nu au încă resursele financiare pentru promovarea produselor realizate la noi. „Comercianții de cutii” sunt necesari dar importanța unei industrii proprii de produse informatice și de comunicații nu poate fi ignorată fără a suferi repercusiunile în întreaga economie.

CoverStory din acest număr al revistei abordează problema blocajelor de sistem. Toți am fost confruntați cu blocaje de sistem. La sistemele ieftine, aceste blocaje sunt inevitabile. Articolul oferă însă sugestii pentru a face ca blocajele să apară mai rar. Fiecare utilizator trebuie să stabilească pragul propriu suportabil, pentru a putea lucra eficient și cu costuri minime. În secțiunea dedicată tehnologiilor fundamentale se remarcă articolele referitoare la evoluția I2O, protocolul HP JetSend și cel despre replicarea fiabilă a datelor. Cei interesați de administrarea datelor pot citi despre ORDBMS, cei care doresc să cunoască performanțele sistemului propriu vor găsi un articol despre benchmarks, cei interesați de aplicații Java pentru administrarea rețelelor pot afla funcționalitățile oferite de IntraSpection. Important mi se pare și articolul despre infrastructurile pentru comunicații din România.

În secțiunea Lab Report puteți găsi prezentarea a șapte imprimante color performante, destinate grupurilor de lucru, dar și prezentarea serverelor e-mail adecvate întreprinderii dumneavoastră. Sper să găsiți articole interesante în acest număr. Dar, sunt convins că următorul număr, care va conține pentru prima dată articole din prestigioasa revistă LAN Times, va fi și mai interesant.

Am trecut la ora de vară și ne trezim mai devreme. Ziua este ceva mai lungă și avem mai mult timp pentru rezolvarea problemelor zilnice. Probleme există suficiente, iar persoanele capabile să le rezolve sunt din ce în ce mai greu de găsit. Schimbările însă, nu așteaptă și se produc indiferent de faptul că reacționăm sau nu. Tiparul lui Gutenberg și-a manifestat efectul social deplin doar câteva secole mai târziu, după revoluția franceză. Noile tehnologii vor aduce însă schimbări esențiale în anii ce vin. Dacă nu vom reuși o sincronizare cu noile evoluții, ne vom trezi degeaba dimineața. Este o provocare uriașă care necesită schimbarea unor mentalități legate prea mult de valorile secolului trecut. Viitorul trebuie gândit acum când, poate, nu este încă prea târziu.


BYTE România - aprilie 1998


(C) Copyright Computer Press Agora