Convergența IT& C o realitate

Prezentare susținută de dl. Iustin Tănase, Președintele C.N.I.

Doresc să adresez mulțumirirle mele organizatorilor acestui eveniment pentru invitația adresată, în special domnului Eugen Preotu, care prin generozitatea care-l caracterizează, a depus multă energie la reușita acestei manifestări. Este ocontinuare, în opinia mea, a întâlnirilor pe care Comisia Națională de Informatică le-a inițiat anul trecut, întâlniri la care industria IT&C a respirat dinamism și pragmatism, întâlniri care au marcat obiective și care au reprezentat ele înselel prin garanții pentru corectitudinea demersului nostru ca policy maker în domeniul informaticii.

Convergența dintre domeniul IT și cel al comunicațiilor nu mai este o problemă previzionară ci una percepută în mod clar la nivelul tehnologiilor care progresează împreună. Această convergență determină tranzacții spectaculoase într-o piață în care companii producătoare de software și companii specializate în echipamente de comunicații pentru Internet înregistrează profituri peste 20%. Aceeași convergență a determinat apariția unei noi piețe – comerțul electronic, o piață în plină expansiune - și califică tranziția de la o societate industrial㠖 capital intensiv㠖 la o societate a informației – cerebral intensivă - , o piață în care se consolidează o nouă deviz㠖 informația.

Guvernul României se află în fața acestei Golgote după ce și-a definit obiectivele strategice și a solicitat procedură de urgență, refuzată de Parlament, la dezbaterea proiectului de lege privind Codul dezvoltării și utilizării tehnologiilor informației, proiect care urmează să reglementeze aspecte ale evoluției într-o nouă piață prin recunoașterea documentului electronic și a semnăturii electronice. Într-un moment extrem de important, trebuie să încercăm să guvernăm în baza unei politici susținute de priorități naționale și strategii sectoriale, în opoziție cu administrarea crizei și înregistrarea de progrese marcante numai în urma unor stimuli externi.

Pe de altă parte trebuie remarcată pozitiv determinarea administrației actuale de a încuraja dezvoltarea industriei software, unul din puținele elemente active pe care le poate înregistra economia românească pe termen scurt. În acest context trebuie subliniată orientarea către piața americană pe care încercăm să o imprimăm și prin conjugarea eforturilor depuse în cadrul Comisiei de Acțiune româno-americană de a utiliza potențialul românesc, produs al unei școli bazate pe matematici și necesarul de programatori estimat de către Information Technology Association of America la cca. 350000 pentru acest an.

Preluând o metaforăapărută în ultima întâlnire administrație-industrie de la începutul lunii mai care a avut loc la Slănic Moldova, îmi exprim speranța că vom putea răzbate dincolo de norul din fața noastră a tuturor în momentul în care vom avea puterea s㠄scriem” în interiorul acestui nor, cuvântul Internet.


Ziua comunicațiilor la CERF '98


BYTE România - iunie 1998


(C) Copyright Computer Press Agora