Servicii multimedia

Prezentare susținută de dl. Viorel Chirăscu,
director Divizia de Telecomunicații Media Pro Group

MEDIA SAT S.A. este o companie din cadrul grupului de firme MEDIAPRO și are ca principal obiect de activitate serviciile de telecomunicații. Este o companie tânără care activează de puțin timp în acest domeniu dar care are multe realizări în special în ceea ce privește comunicațiile prin satelit.

Prezentarea de față are ca subiect proiectul de broadcasting Radio și TV care a fost realizat în colaborare cu MediaPro International, companie din cadrul grupului MediaPro și care a avut ca scop construcția și exploatarea unei stații de sol pentru broadcasting TV și Radio pe satelitul EUTELSAT HB3.

Noutatea și complexitatea proiectului constă în faptul că am fost confruntați cu problemele speciale privind construcția, punerea în funcțiune și operarea acestei stații de sol care este singura stație de sol în banda KA din țară și din Europa de Est.

Scopul stației de sol este de-a face transmisia via satelit a programului TV „ACASÔ și a unui număr de alte 6 canale radio care se află sub implementare. Totodată, stația va fi utilizată în curând pentru servicii tip teletext și pentru comunicații de date pe o rețea privată (grup închis de utilizatori).

Stația de sol și satelitul EUTELSAT HOT BIRD3

Satelitul HOT BIRD3 a fost lansat pe orbită în septembrie 1997, fiind echipat cu un număr total de 20 de transponderi atât de KU Band cât și de KA band.

Funcționarea satelitului din punct de vedere comercial a început în octombrie, după testele generale de tracking și verificarea funcționării radio.

Pentru transponderul KA Band, operat cu stația de sol, grupul nostru are închiriat un slot de 8,25 MHz, asigurând broadcasting pentru un canal TV digital, un număr de șase canale radio stereo și un segment de comunicații de date pentru aplicații interne.

În momentul de față, stația de sol operează broadcasting pentru „ACASĂ TV”, „PRO FM (radio stereo)” și comunicații cu caracter ocazional.

În viitorul apropiat se vor dezvolta aplicații care au la bază comunicațiile de date și în primul rând distribuții de servicii Internet, video – conferință și interconectare de rețele.

Aceste aplicații sunt dezvoltate pornind de la necesitățile de comunicare ale Grupului MEDIA PRO care prezintă în acest moment un număr de peste 60 de stații locale TV și radio dispuse pe întreg teritoriul țării, stații proprii sau afiliate.

Începând cu primăvara anului viitor, se intenționează a se dezvolta aplicații noi, cum ar fi circuite cu viteză înaltă pentru comunicații de date, teleeducație și wide area networks. De asemenea, vor fi dezvoltate aplicații de comunicații video și audio în rețea închisă, acoperind cerințele specifice ale rețelei noastre radio și TV și anume schimbul de programe radio și TV realizate în studiourile proprii.

Stația de sol este construită folosind echipamente „Scientific Atlanta” care lucrează în sistemul POWERVu dezvoltat de această firmă.

Pentru partea de radiofrecvență de folosește un echipament compus, realizat de mai mulți producători de renume în domeniu, părțile componente fiind integrate de către firma „Continental Microwave”. Sistemul de bază se compune din 4 blocuri funcționale mari și anume:

• Sistemul de legătură între studiourile MEDIA PRO INTERNATIONAL și stația de sol care este realizat printr-o linie de modulație rezervată cu radiorelee;
• Sistemul de compresie, criptare și multiplexare realizat cu echipamente „Scientific Atlanta” care lucrează în MPEG-2 integrat sub sistemul POWERVu;
• Sistemul de radio-frecvență pentru uplink (banda 17 GHz) cuprinzând un sistem rezervat cu putere de 400W.

• Sistemul de managing și monitorizare care este format din 3 blocuri mari, funcționale și anume:

1. Sistemul de monitorizare și control al recepției care este un sistem standard de recepție al semnalului audio – video și date
2. Sistemul de management al rețelei care conține atât managementul și controlul funcționării stației de sol cât și al rețelei din teritoriu și este realizat tot de „Scientific Atlanta” sub forma unui pachet software, denumit „Centrul de comandă POWERVu” și care este capabil să asigure managementul și controlul stației de sol și a maxim 50.000 unități de recepție respectiv a maxim 500 servicii diferite organizate sub formă de canale virtuale
3. Sistemul de monitorizare și control al liniei de modulație care asigură legăturile între studiouri și stația de sol și sistemul de monitorizare și control al rețelei electrice atât pentru stația de sol cât și pentru site-urile intermediare.


Ziua comunicațiilor la CERF '98


BYTE România - iunie 1998


(C) Copyright Computer Press Agora