Echipa

Formarea unei adevărate echipe este dificilă și costisitoare. Resursele umane și financiare necesare sunt greu de găsit. Totuși, în cazuri excepționale, se găsesc resurse și putem să vedem echipe care își îndeplinesc scopul pentru care au fost formate. Acum, când Campionatul Mondial de fotbal din Franța a ajuns în faza finală, fără ca echipa dorită de mulți dintre cititori să mai fie prezentă, poate ne amintim și de unele istorii legate de fotbal. Mulți au uitat, sau nu au știut că succesele echipei Italiei, din anii 30, s-au datorat sprijinului acordat de Duce și sinistrul său partid pentru asemenea activități. Pâinea fiind mai greu de oferit, circul a constituit metoda de distragere a atenției maselor de la problemele reale, de fapt, încă din antichitate. Faptul că și la noi fondurile destinate sportului de masă au fost înghițite de echipele cu care generalii încercau să entuziasmeze țara nu a fost o surpriză înainte de 1989. S-a format până la urmă o echipă de profesioniști capabili să obțină și unele rezultate remarcabile pentru domeniul lor de activitate.

Întrebarea este dacă de acest lucru este nevoie în primul rând? Inundațiile catastrofale ar fi trebuit să preocupe puțin mai mult pe domnii politicieni, microbiști pasionați după cum s-a putut constata de către oricine. O poză cu echipa "dă bine" la mase.

Din păcate, la CERF’98, prezența celor care fac legile nu a fost remarcabilă. Doar Președintele Senatului a putut fi văzut și nu știu cum s-a lăsat convins. Deși echipă remarcabilă se putea vedea și la București, nu trebuia nimeni să fugă în Franța, deocamdată. În standul firmei Net Brinel Computers, s-a prezentat o echipă remarcabilă de studenți, conduși de domnul Dan Chiorean, lector la Universitatea Babes – Bolyai din Cluj și manager de proiect la Laboratorul de Cercetare în Informatică, cu un produs distins cu premiul Best of BYTE România, la categoria de cel mai bun software românesc. Produsul prezentat, ROCASE, este un instrument de analiză și proiectare orientată pe obiecte, din ultima generație (a IV-a) și care ar merita o participare la un campionat mondial. Dar, până atunci mai este. Eu vreau să spun doar că mai există echipe care lucrează performant fără să fie remarcați-le așa cum ar trebui. Poate o listă cu numele componeților echipei clujene ajută, măcar puțin: Sorin Bobariu, Dorel Marius Bogza (FR), Oana Ciurdorean, Dana Cobzaș, Cătălin Dartu (DE), Mihai Filimon, Alin Frențiu , Radu Lupșa (FR), Radu Nicoară, Ileana Ober (FR), Iulian Ober (FR), Marian Scuturici (FR), Mihaela Scuturici (FR), Dan Suciu, Cosmin Truța, Marius Truța, Dan Mircea Vasilescu.

Puteți remarca și faptul că unii dintre ei, absolvenți mai vechi, lucrează deja în alte țări. Câți dintre ei vor mai pleca, depinde și de interesul microbiștilor din Parlament și Senat față de un domeniu declarat strategic pentru România. M-ar bucura să pot să fiu optimist dar nu știu dacă este cazul. Propunerile legislative de la CNI și promovate de Guvern de luni de zile nu par a fi în atenția acestor instituții. Și timpul trece. Poate noul înființat Lobby pentru promovarea TIC (www.agora.ro/tic/) și despre care puteți citi în acest număr din BYTE România va avea succes. Să sperăm.

Cover Story atrage atenția, celor care pot fi afectați, de unele implicații ale problemei cu Anul 2000. Nu este cazul să intrăm în panică, activitățile de la noi fiind încă puțin informatizate. Dar, este interesant modul în care economisirea a două cifre, la reprezentarea anului în sistemele de calcul, își face simțite efectele peste ani. Responsabilitatea informaticienilor de azi este cu atât mai mare cu cât efectele activității lor sunt mai importante pentru întreaga societate.

Ca întotdeauna, și acum am încercat să vă oferim un număr interesant. N-am uitat nici secțiunea de LAN Times România, dedicată comunicațiilor digitale și tehnologiilor informatice distribuite.

Există și vor mai exista echipe cu rezultate remarcabile în diferire domenii și la noi. Societatea și reprezentanții aleși să o conducă au dificila responsabilitate să ajute promovarea celor care o merită prin munca lor, în domeniile considerate importante pentru societate. Eu nu sunt microbist. Consider că formarea și recompensarea cuvenită a echipelor valoroase formate în informatică și comunicații ar merita o atenție deosebită din partea celor care au decis că domeniul este de importanță strategică pentru țară. O economie modernă se realizează greu, doar cu fotbaliști și microbiști.


BYTE România - iulie 1998


(C) Copyright Computer Press Agora