Și la case mari…

Eram pornit să-mi axez "ultima" de acum pe un articol nostalgic pe care l-am găsit recent pe Internet. Titlul era "Do you remember…? When bookmarks were hotlinks."

Ce vremuri… Vă aduceți aminte…? Pe cînd bookmarkurile erau hotlinkuri… (sau, cum ar spune francezii, "Quand les marque-pages étaient des (liens chaudes…?)". N-am găsit nici o traduce re franceză pentru hotlink. Germanii traduc fără nici o problemă: "Als Bookmarks Hotlinks waren." Francezii se țin tare, chiar au scos reglementări academice, dar vorbesc fără nici o reținere de "la FAQ". Iar într-un dicționar online pe care l-am găsit, pe lîngă explicația pentru "marque-page" exista și următoarea observație, marcată ca importantă:

"En français, on doit dire «Marque-page» pour traduire Bookmark, mais personne ne le fait"

(trebuie spus marque-page în loc de bookmark, dar nimeni nu o face).

Ce tineri eram… Acu’ vreun an-doi.

Am dat însă de o altă știre care m-a șocat.

Nu se poate! Un tribunal american obligă firma Symantec să retragă de pe piață toate versiunile de Norton Uninstaller Deluxe care conțin cod ‘preluat’ din produsul Uninstaller al firmei CyberMedia Inc..

Prin procesul intentat în februarie, CyberMedia acuză Symantec de încălcare de copyright și furt de secrete co merciale. Curtea a ordonat companiei Symantec să își anunțe toți distribuitorii despre retragerea tuturor pachetelor sau suitelor de programe care conțin codul în chestiune. De asemenea, Symantec trebuie să oprească producția, vînzarea, distribuția și reclama pentru orice produs care conține acel cod.

CyberMedia, victorioasă, amenință că acesta este numai începutul: procesele pentru recuperarea prejudiciilor de-abia urmează.

Symantec declară că nu știe să fi copiat vreun cod, iar produsul în sine a fost dezvoltat de către o terță parte. Și că oricum codul cu pricina a fost deja înlocuit ceva mai demult anul acesta; mai mult, "era atît de mic și nesemnificativ încît a fost extrem de ușor și ieftin și repede înlocuit".

Chiar dacă e posibil ca adevărații vinovați să fie programatorii de la ZebraSoft Inc. (implicați în designul și realizarea inițială a Uninstaller-ului, pentru ca apoi să realizeze Norton Uninstall Deluxe pentru Symantec) mi se pare jenantă postura în care se găsește Symantec.

Decizia judecătorească dă greutate acuzațiilor, iar binecunoscutul "nu iese fum fără foc" e parcă inatacabil acum după ce altă "firmă" americană, preșe din ția, s-a făcut de minunea lumii într-un mod absolut penibil.

Dacă escapadele domnului Clinton mai degrabă mă lasă rece – e (aproape exclusiv) treaba lui, în fond – m-a durut de-a dreptul ce s-a întîmplat la Symantec.

Nu mai sînt la vîrsta la care să fiu (tare) ușor dezamăgit sau deziluzionat. Am mai văzut (și pățit) diverse. Dar cred că ce-am simțit trebuie să semene tare cu ceea ce l-a făcut pe Cezar să exclame acel binecunoscut "și tu, fiul meu Brutus…?".

Symantec, adică Norton, e prins copiind cod?

Continui să cred că Norton Commander a fost poate unul din cele mai utile și utilizate programe scrise vreodată. Iar utilitarele Norton erau ‘meseriașe’. Erau și meritau admirate. Mici bijuterii, la vremea respectivă. Și acum, maeștrii de ieri se pretează la găinării ?

Oooff…

Că e greu să supraviețuiești într-o piață în care concurența este acerbă, că uneori e greu să decizi care este granița între permis/nepermis, legal/ilegal, bine și rău, ok, accept.

Că Franklin Computer a furat părți din sistemul de operare de la Apple, că PeopleSoft a preluat idei de design de la Integral Sys., că Microsoft a preluat idei legate de interfață de la Apple, că Borland a împrumutat cîte ceva de la Lotus 1 - ok, nu-i frumos, dar e treaba lor. Dar chiar Norton..?!

Poate că și cei ce-au rămas pe-acolo ar trebui să urmeze îndemnul ce l-am zărit deunăzi pe o mașină:

 Eat. 
 Sleep. 
 Go fishing.  

De ținut minte.

Iar de luat aminte, pentru cine e atent, la o veste numai aparent anostă: Dell a început să vîndă calculatoare cu Linux preinstalat. Vă spune ceva…?

1 cine e interesat de probleme legale legate de software și nu numai, găsește o colecție impresionantă de materiale și linkuri la www.bitlaw.com.


BYTE România - septembrie 1998

(C) Copyright Computer Press Agora