Acordul dintre
Hewlett-Packard și CNI
Interviu cu domnul Radu Enache, director general Hewlett-Packard
România
Rep.: Unul dintre cele mai importante momente ale vizitei prezidențiale în SUA l-a constiuit întîlnirea dintre președintele României și președintele Hewlett-Packard, ocazie cu care s-a semnat și un acord între Guvernul României, reprezentat prin Comisia Națională de Informatică, și corporația Hewlett-Packard. Ce ne puteți spune despre aceste momente și despre acest acord?
Radu Enache: În primul rînd, vreau să vă mulțumesc pentru interesul revistei dvs. de a cunoaște detaliile vizitei domnului președinte Emil Constantinescu la sediul firmei noastre de la Palo Alto. Pentru Hewlett-Packard, vizita d-lui președinte a constituit o onoare și aceasta s-a refelectat în modul în care președintele Lew Platt și ceilalți membri ai conducerii firmei au acordat-o acestei vizite. Sigur că momentul cel mai important al vizitei l-a constituit semnarea parteneriatului strategic dintre CNI și firma HP care urmărește definirea unui cadru mai coerent pentru o prezență mai activă a lui HP în România, în sensul implicării în realizarea societății informaționale în țara noastră. Cîteva detalii despre conținutul acordului: el se referă la transferul de tehnologie pe care HP îl va facilita către România, el marchează interesul firmei HP de a fi prezentă în realizarea unor proiecte de infrastructură informatică importante pentru țara noastră, în domenii cum ar fi: transporturile, domeniul activității guvernamentale, domeniul sănătății, domeniul financiar-bancar și domeniul industriei. În acest context și HP și-a manifestat interesul de a se implica în realizarea unui parc tehnologic în țara noastră, inițiativă propusă de CNI, de asemenea HP a trecut deja la dezvoltarea de software în România pentru necesități proprii. Acordul include și alte aspecte mai concrete, legate de colaborarea în domeniul comerțului electronic și, în acest sens, probabil că transferul de know-how va fi mai activ, vom avea și un seminar pe aceste probleme împreună cu CNI și desigur cu acest prilej HP a anunțat și niște donații către IPB și ICI, în cadrul unui proiect mai larg cu participare internațională și, de asemenea, un suport simbolic a fost oferit și CNI.
Rep.: În mod concret, prin ce se va materia liza acordul în viitorul apropiat? Cînd se vor face primii pași? Cînd se vor vedea primele efecte?
R.E.: Pot să spun cu plăcere că semnarea acordului nu înseamnă un debut în relația noastră cu CNI. Această relație s-a concretizat deja în mare măsură în perioada anterioară, evident că relația se va dezvolta. Noi, în primul rînd, sîntem și vom fi implicați în activitățile organizate de CNI pentru promovarea societății informaționale în România. În același timp, în contextul acestui acord ne pregătim să prezentăm oferte competitive de natură să asigure transferul de tehnologie și de natură să implice specialiștii români pentru proiectele de infrastructură informatică. Generic le-am menționat deja, mă gîndesc la cele mai apropiate, la domeniul transporturilor, la domeniul asigurărilor de sănătate, domenii în care HP are o experiență bogată.
Rep.: Mulțumim și vă dorim succes.
|