România interesată
de lansarea unui
satelit zonal de comunicații

Interviu cu dl. Alexei Florescu,
reprezentantul în România al companiei Space Systems/Loral

Rep.: Un moment important al vizitei prezidențiale în SUA, prin prisma sectorului TIC l-a constituit întîlnirea Președintelui Constantinescu cu reprezentanții companiei Space Systems/Loral. Ce amănunte ne puteți da în legătură cu această întîlnire?

Alexei Florescu: Vizita a fost pregătită cu mult timp înainte. Semnalul a fost dat o dată cu instalarea în funcție a Președintelui. Din acel moment firma Loral este prezentă în România, a semnat un memorandum cu Ministerul Comunicațiilor, cu dl. ministru Sorin Pantiș, care are ca finalitate lansarea unui satelit regional care să deservească Europa de Est. Un asemenea program trebuie să aibă în vedere dorința României de participare alături de alte țări din zonă, țări care sînt interesate și ele de un asemenea satelit. România nu poate să joace un rol autarh și trebuie să fie total deschisă pentru ca un asemenea proiect să aibă succes. Cel mai important fapt este că în acest moment nu există un satelit dedicat Europei de Est. În genere Europa de Est are acces la zone de acoperire limitrofe, “cozi de spoturi" ai sateliților vest europeni: Eutelsat, Intelsat, sateliți Telenor etc. Există un satelit național lansat de Israel în asociere cu Ungaria, Amos, un satelit de foarte bună cali tate dar care este un satelit cu spotul pe Ungaria și pe zona limitrofă. Exista de asemenea alte doua proiecte foarte avansate ale companiilor Orion și Panamsat care vor lansa sateliți destinati în principal retransmisiei Internetului și datelor, video distributia fiind pe planul doi. Aceste capacitati potentiale sau existente nu permit considerarea acestor sateliti, ca fiind zonali, ei trebuind sa fie completati de satelitii vestici. Practic dacă România, alături de celelalte țări interesate, ar reuși să ducă la bun sfîrșit acest proiect, ar fi un pas extrem de important pentru comunicațiile din regiunea noastră.

Rep.: Ce șanse există pentru realizarea acestui proiect?

A.F.: Cu ocazia întîlnirii din SUA dintre Presedintele Romaniei si Presedintele Space Systems/Loral, s-a reafirmat interesul României pentru un astfel de proiect. România are argumente foarte importante. Primul ar fi că Romania este a doua piață comunicatii prin satelit din Europa de Est. Este absurd ca țări mult mai mici (…) care folosesc comunicațiile prin satelit de zeci de ori mai puțin decît România, să fie proprietare de sateliți iar România nu. (…) În favoarea lansarii unui satelit zonal, pe lîngă România, mai sînt interesate Cipru, Grecia și Polonia, care au facut pasi efectivi in aceasta directie, dar si alte tari. Nu este lipsit de interes faptul că un astfel de satelit ar activa într-o anume comunitate culturală pe care ar întări-o și ar întări și schimburile economice din zonă. România, care este într-un punct de intersecție în Europa de Est, s-ar lansa într-o atitudine activă față de această poziție geografica favora bilă, lăsind la o parte faptul că de-a lungul istoriei a fost mai mult victimă sau barieră în această intersecție culturală și politică.

Rep.: În cît timp estimați că s-ar putea reali za acest proiect?

A.F.: Dacă lucrurile merg rapid, definirea specificațiilor poate dura cam 6 luni, după care în minim 1 an și jumătate satelitul ar putea fi pe orbită. Aceasta înseamnă că ar putea deveni operațional cel mai devreme la sfîrșitul anului 2.000.

Rep.: Ce avantaje ar aduce acest satelit României?

A.F.: Avantajele se obțin cu efort. Puterea semnalului de la satelitii operationali pe teri toriul României este mică și din această cauză instalațiile de la sol trebuie să fie performante, fiind scumpe. România are un relief care favorizează comunicațiile prin satelit (o treime munte, o treime deal și abia o treime cîmpie), fiind greu de străbătut prin intermediul tehnologiei traditionale, iar legăturile cu multe zone sînt din aceasta cauza foarte proaste sau inexistente. Nu întîmplător o tehnologie care se va impune cu siguranță în viitor este telefonia prin satelit. După cum se știe, România are 3.700 de sate neconecate telefonic, care impun conectarea (telefon de urgență, conectarea administratiei locale la sistemul administrativ national, telefon public, telefoane rezidențiale etc.). În multe astfel de sate nu este justificată din punct de vedere economic o conexiune prin cablu. Pentru satelit distanța nu contează, relieful nu contează, conditiile naturale aproape nu conteaza, sursele de energie electrică pot să fie de nivel redus, o antenă de satelit putind primi energie de la un panou solar. Telefonia prin satelit este o telefonie ieftină, care realizează astăzi costuri sub 0,15 cenți pe minut, deci mult mai puțin decît costă telefonul din ziua de azi pentru zonele rurale, si aceasta in conditiile unei instalari imediate.

Al doilea avantaj major îl constituie posibilitatea de a obține un număr însemnat de canale TV în orice punct din țară. Un satelit poate retransmite de la 60 la 200 de posturi TV, iar Europa de Est nu are în acest moment un serviciu de distributie TV atit de preformant. Țările din zonă ar putea beneficia de posturi în limba națională, vor apare purtătoare de sunet pentru canalele paneuropene. Cu siguranță vor apare și posturi panregionale și cu siguranță regiunea va cîștiga în unitate, iar cultura specifică va fi sprijinită. Dar in primul rind satelitul regional este și o afacere foarte profitabila.

Rep.: Vă rugăm să ne spuneți cîteva cuvinte despre compania Loral.

A.F.: Loral a cumpărat, cu ani în urmă, compania de sateliți de la Ford AeroSpace, care, cu toate ca a fost prima companie care a lansat in 1960 un satelit de comunicatii, avea un segment de piata destul de redus. Loral a dus vinzarile de sateliti in 1998 pina pe primul loc în lume. În momentul de față Loral are în construcție 86 de sateliți. Nu este lipsit de importanță faptul că peste 80% din sateliții Intelsat, cel mai mare proprietar de sateliti din lume, sînt construiți de Loral. Compania Loral are o mare disponibilitate de cooperare, fiind partener printre alti cu Alcatel, Aerospatiale, Alenia, Dasa etc.. Compania va fi prezentă in romania de la începutul anului viitor, si prin sistemul de sateliti de orbita joasa GlobalStar, furnizor de servicii telefonice mobile prin satelit la nivel global. Accesul utilizatorilor va fi posibil cu ajutorul unor telefoane duale, GSM si satelit, sistemul prelungind telefonul GSM la absolut toate zonele de pe suprafata pamintului. Astfel, dacă vorbitorul se află plasat într-o celulă GSM va folosi acest sistem, deoarece este mai ieftin, dacă nu, va avea acces via satelit la conectarea telefonica. Telefonia globala, care se va afla pe piață începînd de anul viitor, va fi prima intrare oficială a firmei Loral în România.

Rep.: Ce rol va putea juca compania ameri cana in desavirsirea proiectului unui satelit Est European.

A.F.: Bine-nteles in afara de rolul de constructor al satelitului, Loral si-a exprimat disponibilitatea de a deveni unul din principalii investitori ai sistemului. Satelitul s-ar integra aliantei globale de sateliti Loral, primind in acest fel experienta de operare a satelitilor de comunicatie ai companiei. Loral crede ca diferenta pina la succes se face in multe cazuri prin cooperare.


Secțiunea LANTIMES - septembrie 1998

BYTE România - septembrie 1998


(C) Copyright Computer Press Agora