Ethernet radio
în aplicații industriale

Ethernet radio reprezintă o arhitectură de realizare a rețelelor informatice care permite transferul de date pe cale radio în și între rețele locale Ethernet sau Token Ring. Tehnologia utilizată se numește "spread spectrum"- spectru distribuit - și reprezintă o tehnică de modulație în care informația conținută în semnalul util este dispersată într-o bandă mai largă și este mixată cu un semnal pseudo-aleator. Metoda constă în principal în împrăștierea semnalului util, ceea ce face ca acesta să semene cu un zgomot, cu formă aleatoare, din care nu poate fi reconstituită informația prin simpla interceptare. Frecvența folosită este 2,4-2,5 GHz, banda recomandată de comisia europeană CEPT pentru "Wide Band Datasystems".Această metodă a fost utilizată cu succes în timpul războiului din golf de către armata americană, ulterior secretul a fost dezvăluit iar echipamentele de acest tip au început să fie produse la scară largă. Liderul în acest domeniu este Lucent Technologies cu produsele WaveLAN (vezi grafic).

Firma Lucent produce la ora actuală o gamă completă de echipamente Ethernet radio, după cum urmează:

Placa de rețea radio (WaveLAN sau AirLAN), este o placă pe 16 biti cu arhitectura ISA sau MCA care se instalează în server sau oricare stație de lucru, permițând cuplarea pe cale radio a acestora la o rețea cablată și transmisia de date între mai multe rețele wireless.

Adaptorul radio pentru port paralel este destinat utilizării de la distanță a unui peri feric inteligent (fax, printer, scanner etc.).

Repetorul radio are rolul de a retranslata semnalul punct-la-punct, fără a controla ruta informației. El are microprocesor, memorie, baterii și leduri de diagnostic, fără a oferi însă facilități sofisticate de coordonare a semnalului în rețea.

Acces Point permite conectarea dintre o rețea Ethernet cablată 10 Base 2 și 10 Base T și una radio. Echipamentul are două sloturi PCMCIA, ceea ce îi conferă o arhitectura deschisă configurărilor ulterioare ale rețelei.

Bridge-ul radio este folosit pentru legături punct-la-punct și punct-la-multipunct între mai multe rețele LAN la o distanță de 40Km, în condiții de vizibilitate directă.

Există o serie largă de aplicații în care aceste echipamente pot fi folosite beneficiind în primul rând de avantajul major al mobilității sistemelor conectate în rețea.


Secțiunea LANTIMES - septembrie 1998

BYTE România - septembrie 1998


(C) Copyright Computer Press Agora