Generația Linux

În test în lumea calculatoriștilor de azi ar releva - cred - o realitatea lumii calculatoriștilor de ieri (alaltăieri??): toți, sau în orice caz marea lor majoritate, sînt legați prin amintiri puternic nostalgice și sentimentale de nume ca M18, M118, Junior, CPM, 8080, Z80, Sinclair Spectrum, aMic, Prae?

Hobby-știi de ieri sînt profesioniștii de azi. De foarte multe ori, cei care iau decizii. Sau în orice caz le determină sau le influențează - direct și puternic. Evident, cei mai buni sînt cei care au ajuns într-un fel sau altul să întoarcă lucrurile pe toate fețele. Să înțeleagă. Să facă greșeli - multe greșeli! Cei care au putut acumula experiență directă, intrînd adînc în miezul problemelor.

Experții de mîine sînt, în această viziune, cei care se formează astăzi. Cei care "sapă" la probleme - pînă le rezolvă, pînă le înțeleg, pînă le dau de capăt. Iar în această direcție, mi-e greu să găsesc o "școală" mai bună decît Linux-ul. Faptul că toate sursele sînt disponibile înseamnă, evident, că poți înțelege tot ce se întîmplă ? dacă ai răbdare și chiar te interesează. Ai la îndemînă scule puternice. Concepte puternice. Acces la idei noi. Chiar din clipa în care ele prind contur. Te poți implica în tehnologiile de mîine din clipa în care se nasc. Nu ca un utilizator, care vede numai coaja. Ci ca un constructor care cunoaște osatura ascunsă a lucrurilor. Un expert.

Succesele din ultima vreme ale Linuxului sînt și conjuncturale. A început să fie la modă, a ieșit în lumină, după mulți ani de penumbră și anonimat. Dar sînt datorate și calităților sistemului.

E gratuit. ISP-iști din lumea întreagă au constatat că pot construi soluții bune la prețuri cu cîte două zerouri mai puțin în coadă decît altfel.

E robust. Ecranele albastre sînt mult mai rare decît în alte situații.

E controlabil. E în multe alte feluri, pe care nu aș vrea să le enumăr. E "hot". Sau, mă rog, e "cool".

Dar cred că, mai ales, marchează un nou punct în timp: începutul generației Li nux. Generația Linux a început să aibă putere. Hackerii de ieri, studenții pasio nați ce pierdeau nopțile prin laboratoare, au început să ajungă oameni de afaceri, profesioniști, experți, factori de decizie. Care nu se tem de soluția Linux pentru că nu o înțeleg, ci o promovează cînd e cazul și nu ezită să o folosească atunci cînd această soluție se recomandă de la sine. Iar orice soluție de succes face școală. O experiență pozitivă se răspîndește rapid. Mulți din cei care au de găsit o soluție informatică preferă ? pe bună dreptate ? să meargă pe un mo del existent. E mai simplu, și de foarte multe ori, preferabil tatonărilor.

Și de acum, și Linuxul a trecut în zona exemplelor de urmat. Sau care trebuie urmate, dacă vrei să nu pierzi trenul.

Celebrul dicton de început de America zilelor noastre spunea "Go west, young man, go west!" (e trist sau comic sau nicicum că se aplică mot-a-mot și la noi, acum??)

Parafraza la fel de adevărată acum este "Go Linux, young man, go Linux!".

Este exact ceea ce fac marii producători de baze de date.

Oracle îmbrățișează Linux.

Iar Arvind Jain, senior product mana ger la Oracle?s Intel Technology Division din cadrul Oracle declară: "în comparație cu Windows NT, Linux oferă stabilitate mai mare, performanță mai bună și securitate sporită pentru Internet Service Provideri".

Informix își ilustrează intrarea spre Li nux cu o poză a urmei lăsate de primul pas uman pe lună și titrează "Informix on Linux: Big Step, Huge Impact".

Sybase anunță că Adaptive Server Enterprise is now available on the Linux operating system - for FREE.

Adabas e de mult funcțional pe platforme Linux.. Și lista crește.

Nu de mult, RedHat ? firma care co mercializează cea mai populară distribuție de Linux ? a vîndut procente importante din companie către doi acționari strate gici: Intel și Netscape. Sînt în uz ? se estimează ? circa 10.000.000.milioane de sisteme care rulează Linux. E mult, e puțin ?

Nu puțini sînt cei care acum încearcă să decidă spre ce fel de server să se îndrepte. O trimitere către un articol cu multe argumente este http://www.kirch.net/unix-nt/. Articolul lui Jon Kirch (Networking Consultant and Microsoft Certified Professional - Windows NT) se intitu lează "Microsoft Windows NT Server 4.0 versus UNIX" și ajunge la o concluzie (totuși) surprinzătoare: "de ce Windows NT Server 4.0 continuă să existe în întreprinderi este un subiect pentru o investigație în psihologia marketingului, nu pentru un articol despre tehnologia informației. Din punct de vedere tehnic, Windows NT Server 4.0 nu egalează nici un fel de Unix, nici măcar variantele necomerciale de BSD sau Linux".


BYTE România - octombrie 1998

(C) Copyright Computer Press Agora