Simplu

Dacă acționați există șanse să obțineți rezultate, dacă nu acționați nu veți obține nimic în favoarea IT. Disperarea sau dezamăgirea nu sunt productive.
Daniel GRUIA, Expert parlamentar PNL - Mesaj pentru TIC-Lobby

Este așa de frumos afară. O zi de toamnă într-adevăr splendidă. Totuși, trebuie să fim productivi, să acționăm și să uităm o clipă impresionanta paletă de culori oferită an de an de natura darnică și cu cei mai amărâți. La urma urmei, totul este simplu, avem nevoie de aer, apă, puțină mâncare din când în când și de un adăpost împotriva intemperiilor. Cu siguranță vor mai exista motive să ne bucurăm, vom avea câte odată și dezamăgiri și sper că nu vom ajunge niciodată la disperare. Avem oare nevoie de tehnologii informatice și de sisteme moderne de comunicații digitale? Poate, promovarea acestui domeniu este doar o dorință a celor din breaslă, care doresc să aibă o pâine asigurată, un câștig obținut din produsele și serviciile oferite sau există anumite interese de încasare a unor comisioane din simplul comerț cu unele echipamente și pachete de soft? Pentru a avea un răspuns corect, ar trebui să avem date certe, oferite de Comisia Națională de Statistică, date din care am putea afla numărul firmelor care activează în domeniu, forța de muncă angrenată în activități legate de domeniul dat, cifra lor de afaceri în acest domeniu, ponderea activității TI&C ca procent din PIB și să putem vedea evoluția acestor elemente, în timp. Neavând datele primare, toate strategiile, orientările și "indicațiile superioare", sunt lipsite de temei și rămân simple vise despre ceva imaginat ca fiind frumos, util și modern de către cei care au acum responsabilitatea luării decizii lor vitale pentru întreaga societate.

Evenimentul principal al acestei toamne a fost desigur IFABO?98 și târgul din București s-a menținut la nivelul cunoscut deja, cu o organizare care este încă departe de perfecțiune. Palatul Parlamentului cu decorul lui ostentativ și controalele permanente la accesul la conferințe este un cadru straniu pentru o manifestare TI&C, domeniu care ar trebui să ofere exemplu de deschidere, comunicare și eficiență pentru societate. Un târg de toamnă rămâne totuși important, atâta timp cât banii din buget ajung la destinație, an de an, doar pe la sfârșitul anului. Remarcabilă a fost prezența firmelor de comunicații, dar și unele firme de tehnică de calcul, ca Siemens, Omnilogic, Genesys, Logimax, Sprint GeCAD, sau Flamingo au avut standuri interesante. O noutate absolută a fost în schimb întâlnirea dintre TIC-Lobby și reprezentanți din Senat și Parlament, întâlnire organizată de ATIC, CNI și Computer Press AGORA sub egida CNI. A fost o întâlnire care sper să deschidă calea unei comunicări mai eficiente între cei care lucrează în TI&C și cei care sunt chemați să ia deciziile privind prioritățile etapei actuale de dezvoltare a țării. Aștept cu nerăbdare să văd modul în care se concretizează unele măsuri propuse, cum ar fi cea făcută de Dl. Constantin Teodorescu și admisă de dl. Ulm Spineanu ca fezabilă, aceea de a admite cheltuială deductibilă orice cheltuială cu dotarea cu echipamente de calcul, peri ferice și programe. CNI și-a manifestat deschiderea și disponibilitatea de a promova propunerile de măsuri concrete menite să ducă la dezvoltarea TI&C și speranța mea este ca "Strategia" din februarie să fie actualizată și "Codul" să treacă de comisiile parlamentare pentru a putea fi dezbătut în plen. Se pare, totuși, că propunerile de schimbări punctuale au șanse mai mari în fața legiuitorilor deci vom putea înainta cu pași mărunți. Foarte importante sunt problemele din învățământul de specialitate, dar puteți citi o scurtă prezentare a acestora în articolul doamnei Prof. Irina Athanasiu, din acest număr.

În articolul Descoperire Culturală, Cover Story pentru acest număr se pre zintă modul în care pătrund tehnologii le informatice la companiile din alte colțuri de lume și transformările suferite de cultura specifică acestor companii. Creșterea eficienței și îmbunătățirea rezultatelor financiare sunt exemplare. Puteți afla din acest număr, noutăți din lumea Linux, iMac, despre aplicații CORBA și despre alte evoluții, interesante, sper eu. Nu lipsește nici secțiunea LAN Times România, nici Forbes, nici ultima pagină a lui Iosif Fettich.

Afară este încă soare. Nici frig nu este și poate, dacă cei care țin la domeniul TI&C, acționează eficient, vom avea rezolvate măcar câteva probleme stringente, înainte de sosirea iernii. Ar fi trist să revenim la simplitate, ca subzistență simplă în izolare, atunci când este nevoie doar de înțelegere pentru ca acest domeniu să se poată dezvolta, în folosul tuturor.


BYTE România - octombrie 1998

(C) Copyright Computer Press Agora